Tenis Raket Seçimi


Raket seçerken sizi yönlendirebilecek ve bilgilendirebilecek tanıdıklarınız varsa mutlaka kullanın. Tabiki bunun bazen kötü etkileride olabiliyor. Örnek vermek gerekirsek bazı eğitmenler bazı mağazalarla anlaşma yapıyorlar. Ve sattıkları her raket başına komisyon alıyorlar. Böyle bir durum oluşunca da sizin ihtiyacınız olan raket orada yoksa bile sizi yanlış yönlendirebiliyor. Bu yüzden hiçbir zaman tek bir yere bağlı kalmadan araştırmanızı tek bir kişiye bağlı kalarak yapmayın.
İkinci ve en önemli dikkat etmeniz gereken şeylerden biride mağaza çalışanlarının dediklerine göre raket almayın. Neden diye sorarsanız Türkiye'de çoğu alanda (Teknoloji,Giyim,Spor....) çalışan insanlar işe alınırken o sektörde bilgisi olup olmadığı bakılmaksızın alınıyor. Yani onlarında sizden daha çok bilgisi yok :)


Raket seçimi yaparken kendinize ve oyun stilinize göre raket seçmeniz gerekmektedir.Raketin teknik özelliklerine bakarak neler yapılabildiğine bakınız. 
NOT: Bir raketi sırf görünüşü için almayın , Ve bir raketi de özellikleri size uyuyor ama rengini beğenmediyseniz yine almayın. Çünkü mutlu olmazsanız antrenmanlarınızdan da tam performans alamazsınız.

Raketlerde Dikkat Edilmesi Gerekli Noktalar

1) Reketin ağırlığı
2) Raketin denge noktası
3) Kafa büyüklüğü
4) Kortaj sıklığı
5) Grip ölçüsü(Sap Kalınlığı)


    Raket Ağırlığı

Genelde hafif raketler tercih edilmektedir fakat hafif roketinde ağır paketinde kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır.
Ağır raketleri hareket ettirmesi zordur fakat hızlı gelen toplarda vuruş daha düzgün olur , bileğe ve dirseğe daha az ağırlık biner. Ama file önü seri karşılık verilmesi gereken atışlarda hafif raketlere göre dezavantajlıdır.
Hafif raketlerde ise hareket ettirmesi kolaydır ve hızlı gelen toplarda vuruş daha zor olur , çünkü bileğe ve dirseğe daha çok ağırlık biner. Ama file önü seri karşılık verilmesi gereken atışlarda hafif raket her zaman daha avantajlıdır.


Raketler genelde 250-350 gram arasındadır.
Hafif Raketler: 250-280 gram
Orta Raketler: 280-310 gram
Ağır Raketler:310 gram ve üstü
    
    Raketin Denge Noktası

Denge noktasının bir diğer adı kafa büyüklüğüdür.
İşaret parmağınızı raketin kafası ve boynunun birleştiği yere koyduğunuzda eğer kafa aşağı doğru eğiliyorsa buna kafa ağır, eğer sap kısmı aşağıya eğiliyorsa buna kafa hafif raketler denir.
Kafa ağır raketler topa daha fazla güç aktarırlar ama kontrol edilmesi kafa hafif raketlere göre daha zordur.
Kafa hafif raketler ise gücünü rakete aktarabilen ve rakete tam hakimiyet isteyen sporcular içindir. Yani topu tam istediği noktaya atmak isteyenler için

Genel olarak kafa büyüklüğü 33 cm olan raketler dengeli
33 cm den büyük olanlar kafa ağır
33 cm den küçük olanlar ise kafa hafif raketlerdir.

NOT: Her insanın eli farklı uzunluklarda olabileceğinden tam istatistiksel sonuçlar vermez fakat ortalama olarak bu yöntem size yardımcı olabilir.

     Kortaj Sıklığı

Kortaj , raketin içindeki tellere denir. Ve bilindiği üzere üstten altta ve sağdan sola doğru hizalanır. 16x18 , 16x19 , 18x20 gibi kortaj sıklıkları vardır.
Kortaj sıklığı arttıkça topa daha fazla tel isabet edeceğinden daha fazla kontrol sağlar.
Kortaj sıklığı düşük raketler daha konforludur ama sıklık düştükçe dayanıklılıkta azaldığındandan kortajlar daha çabuk yıpranır ve kopar.


     Grip Ölçüsü

Grip , raketimizin sap kalınlığıdır. Doğru grip ölçüsünü anlamak için raketi tuttuğunuzda parmaklarınız ile avucunuz arasında boşluk olması lazımdır. Bu boşluğun yaklaşık genişliği bir parmağınızın kalınlığı kadardır. 
NOT: Herkesin parmağı farklı büyüklükte olabileceğinden normal bir insana göre hesaplanmıştır.


Grip ölçüleri küçükten büyüğe doğru 1-2-3-4-5 olarak adlandırılır. 
Küçük bir grip alırsanız sorun yaşamassınız. Üzerine ek grip sarararak kalınlaştırabilirsiniz. Ama kalın gripli raket alırsanız sargıları sökerek oynayamayacağınızdan o raketi etkili 
kullanamazsınız.


Yeni başlarken aldığınız raket çok önemlidir. Ucuz bir raket alırsanız hem sakatlanma riskinizi arttırırsınız hemde raketi etkili kullanamadığımızdan oyundan zevk almazsınız. Bu nedenden dolayı tanınmış markaları tercih etmeliyiz.

Yeni başlayanlar için ideal bir raket: Büyük kafalı-105-110inç-hafif-Kafa Ağır-Seyrek Kortajlı


0 yorum :

Yorum Gönder